Hazelnoot chocolade schuimtaart

Ingrediënten voor circa 10 tot 12 personen:
Voor het hazelnoot schuim:
– 200g blanke hazelnoten
– 6 eiwitten
– snuf zout
– 300g fijne suiker
– 150g poedersuiker
– 23g maïzena
Voor de banketbakkersroom:
– 500g melk
– 1 vanillestokje
– 100g suiker
– 45g maïzena
– 2 eidooiers
Voor de botercrème:
– 60g poedersuiker
– 15g cacaopoeder
– 300g roomboter op kamertemperatuur
– 2 eetlepels hazelnoot chocolade pasta
Verder nodig:
– 40g pure chocolade
– 4 eetlepels hazelnoot chocolade pasta
– 120g nougatine
– Keukenmachine of staafmixer met hakmolentje
– Bakkwastje

Begin met het maken van het hazelnootschuim. Dit kun je al prima een dag of enkele dagen eerder doen. Wanneer je het schuim afgekoeld luchtdicht bewaard (bijv. in een afgesloten zak of bak) blijft het namelijk wel een aantal dagen goed.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de hazelnootnoten daarover. Rooster ze in circa 8 tot 10 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en verlaag ondertussen de oventemperatuur naar 135 graden.

Doe het eiwit met het zout in een vetvrije kom en klopt dit op. Wanneer het schuimig begint te worden voeg je lepel voor lepel de suiker toe. Blijf kloppen totdat je een stijf glanzend eiwitschuim krijgt. Hak de hazelnoot fijn in de keukenmachine totdat je een fijn kruim hebt. Spatel dit samen met de poedersuiker en maïzena voorzichtig door het eiwitschuim.

Beleg een bakplaat met bakpapier en teken hierop 3 cirkels van gelijke grootte (doorsnede circa 22 cm, dit doe ja handig door een bakvorm te gebruiken). Spuit het schuim netjes in cirkels met behulp van een spuitzak. Heb je nog schuim over dan kun je nog wat decoratie opspuiten. Bak het schuim 1 uur in de oven. Zet de oven vervolgens uit en laat het schuim volledig afkoelen in de oven (het liefst een hele nacht).

Ga verder met het maken van de banketbakkersroom. Ook dit kan al een dag van te voren. Giet 450 gram van de melk in een pan. Snijd het vanillestokje langs de lange kant open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.

Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop tot slot de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.

Wanneer de melk kookt, verwijder je het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens terug bij de melk in de pan en breng alles aan de kook terwijl je de hele tijd blijft roeren. Het mengsel zal nu gaan binden en dus dikker worden. Blijf voortdurend roeren. Laat het mengsel nu 1-2 minuten zachtjes doorkoken.

Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal, dan koelt het sneller af. Neem een flink stuk huishoudfolie en dek de banketbakkersroom daarmee af. Zorg er daarbij voor dat het folie direct op de room ligt, dan kan er geen velvorming plaatsvinden. Laat de room in eerste instantie afkoelen op het aanrecht en zet de schaal daarna tot gebruik in de koelkast.

De volgende stap is het coaten van de plakken hazelnootschuim. Dit doe je pas op de dag dat je de taart opbouwt. Neem de 40g pure chocolade en snijd in kleine blokjes. Smelt in een hitte bestendig kommetje in de magnetron (steeds 1 minuut aanzetten, even doorroeren en kijken) totdat deze ongeveer 2/3 gesmolten is. Blijf vervolgens roeren totdat de chocolade volledig gesmolten is. Neem het bakkwastje en geef 2 van de plakken hazelnoot schuim een chocolade coating aan de bovenkant. Heb je nog wat chocolade over, dan kun je deze eventueel op de onderkant van de derde plak smeren. Leg aan de kant om de chocolade te laten stollen.

Tijd om botercrème te gaan maken. Daarvoor is het belangrijk dat al je ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Roer de banketbakkersroom even goed door totdat je een mooie gladde gele crème hebt. Door de poedersuiker met het cacaopoeder en de roomboter in een kom en mix totdat een egale massa ontstaat. Voeg vervolgens de banketbakkersroom en 2 eetlepels hazelnoot chocoladepasta toe en mix nogmaals goed door tot een romige botercrème. Bewaar deze op het aanrecht, niet in de koelkast!

Tot slot bouwen we de hazelnoot chocolade schuimtaart op. Neem de eerste plak hazelnootschuim waarvan de bovenkant gecoat is met pure chocolade. Verdeel hier 2 eetlepels hazelnoot chocoladepasta overheen gevolgd door 2 scheppen botercrème en een klein handje nougatine.

Beleg met de volgende plak hazelnootschuim met gecoate bovenkant en herhaal bovenstaande stappen. Nu leg je de bovenste plak hazelnootschuim er bovenop en smeer je de hele taart af met een dunne laag botercrème. Werk met een klein palletmes en eventueel een schraper voor mooie strakke randen. In de eerste laag wil je een enigszins egale taart krijgen, dus zorg ervoor dat de volledige taart met een dun laagje crème bedekt is.

Zet de taart nu een half uurtje in de koelkast om de eerste laag crème goed te laten opstijven en zet er nog een dunne laag extra bovenop. Dit is het moment om je taart echt mooi strak te trekken. Versier de zijkant van de taart met de nougatine, dit druk je er als het ware met je handen in. Wordt een beetje een smeerboel, maar ziet er mooi uit én is erg lekker. De bovenkant decoreer je bijvoorbeeld met schuimpjes die je hebt gespoten van het overgebleven hazelnootschuim in stap 1.

Deze taart is het lekkerst als je ‘m een dag laat staan. Bewaar ‘m in de koelkast, maar haal ‘m er minstens een uur voor het serveren weer uit, anders is je crème niet lekker zacht.

Bron voor hazelnootschuim en banketbakkersroom: Rutger Bakt

Vandaag ben ik jarig en dat vraagt om een extra feestelijk recept. Het recept voor deze hazelnoot chocolade schuimtaart wilde ik al een hele tijd voor jullie uitwerken en ik besloot er deze week maar eens werk van te maken. Ik vond het een leuk recept om op mijn verjaardag te delen. Hazelnoot schuimtaart stond al een hele tijd op mijn lijstje om eens zelf te maken. Afgelopen Pasen was het zo ver en ik besloot er een chocolade versie van te maken. En dat bleek een hele goede keuze.

Deze hazelnoot chocolade schuimtaart doet qua smaak wat denken aan nutella en bevat een heerlijke combinatie van structuren: zachte crème, taai-bros schuim en en knapperige nougatine. Hij was het pronkstuk van onze Paasbrunch en iedereen was er erg enthousiast over. Persoonlijk vond ik het een van mijn beste taarten ooit. Het is wel een klusje, maar erg leuk om te maken, je kunt lekker vooruit werken en het resultaat is echt fantastisch.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.